2.6.2013

Eläinrääkkäystä kuhmolaisittain


Olen usein valitellut sitä, että Ylen aluetoimitukset kerran toisensa jälkeen esittävät paikallisten uskomushoitajien bisneksiä uutisina. Tänään asialla oli vaihteeksi Ylen luontotoimitus. "Uutisen" mukaan hyvää linimenttiä saadaan, kun 80-prosenttista alkoholia sisältävä pullo haudataan melkein kokonaan muurahaispesään niin, että muurahaiset tippuvat viinan joukkoon. Sen jälkeen pullo viedään kellariin muutamaksi kuukaudeksi.

Linimentti kuulemma auttaa lihaskipuihin ja hyönteisten puremien aiheuttamaan kutinaan. Linimentin tekijä, kuhmolainen Esko Oinas-Panuma ei kerro vaikutusmekanismeista, mutta viittaa aineen luonnollisuuteen ja muurahaishappoon. Epäselväksi jää, miksi muurahaisia pitää tällä tavoin kiusata muurahaishapon saamiseksi. Helpompi olisi hankkia teollista muurahaishappoa tai ainakin kerätä muurahaiset nopeammalla tavalla ja tappaa ne ennen niiden hukuttamista viinaan. Mitään tutkimuksia aineen tehosta ei tietenkään ole olemassa, vaikka epäilemättä aineella on ainakin antiseptisia vaikutuksia. Samalla aineella ilman muurahaisia olen tottunut puhdistamaan ihon ennen verinäytteen ottamista. Oinas-Panuma tosin käyttää vodkaa, jota myös kehuu luonnontuotteeksi.

Jotta varmasti uskoisimme vähemmän tämän "kusijaislinimentin" tehoon, mainitsee Oinas-Panuma harrastavansa kalevalaista jäsenkorjausta. Siitä enemmän joskus toiste.

Miksi ihmeessä näissä "uutisissa" on aina jokin vaihtoehtohoito? Miksi paikallistoimitukset eivät tee juttua lääkäristä, joka ottaa flunssapotilaita vastaan omalla vastaanotollaan? Tai putkimiehestä, joka paitsi korjaa vuodot, myös ottaa kengät pois eteisessä ja siivoaa jälkensä lähtiessään?


Lisää uutisina esitettyjä mainoksia:

Mainos vai uutinen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, mutta asiattomuudet poistan.

Asiattomuutena pidän esimerkiksi mainoksia, perustelemattomia mollauksia, täysin asian vierestä kirjoittamista tai kilometrien mittaisia kommentteja.

Asiattomuutena en pidä reipasta kritiikkiä, jos sitä edes jotenkin on perusteltu. Jos saat minut kiinni hölmöydestä, sekään ei ole asiatonta.